Wie twee minuten langs de kant van de snelweg staat, ziet al snel hoeveel verschillende autovarianten er eigenlijk zijn. Van klein tot groot, van traag tot snel en alles wat daar tussenin zit. Stel, je bent op zoek naar een auto, hoe weet je dan waar je moet beginnen? We zetten een aantal carosserievormen op een rijtje, zodat je kunt zien welke vorm geschikt is voor welke eigenaar.

 

De hatchback
De hatchback zie je vaak bij de autodealer. Het is een kleine auto, met een recht aflopende daklijn. De hatchback komt als driedeurs en vijfdeurs en is voornamelijk geschikt voor het rijden in de stad. Deze auto’s zijn relatief klein en laten zich dus gemakkelijk manoeuvreren door het drukke stadsverkeer. Ook zijn ze een stuk makkelijker te parkeren dan grote auto’s, simpelweg omdat ze eenvoudiger ergens tussen te krijgen zijn. 

 

De sedan
De sedan is meestal wat groter dan een hatchback en kan gezien worden als een auto met ‘kont’. Een losse bagageruimte dus, die vanuit de auto zelf niet te bereiken is. Sedans bieden wat meer ruimte dan hatchbacks en zijn vaak bedoeld voor vier volwassenen. De sedan is een veelvoorkomende auto in het zakelijke segment en is dan ook een uitstekende auto om lange afstanden mee te rijden. In tegenstelling tot de hatchback moet je bij de sedan soms iets kieskeuriger zijn als je een parkeerplaats uitzoekt.

 

De stationwagon
De stationwagon is een familiewagen bij uitstek. Dit is feitelijk een sedan, waarbij de daklijn helemaal tot achteraan is doorgetrokken. Dit creëert een bagageruimte die veel groter is dan bij een hatchback of een sedan. Met name gezinnen met kinderen maken graag gebruik van de stationwagon, omdat het ruimte biedt aan zowel het complete gezin, als de bagage die meegesleept moet worden.

 

De MPV
De Multi Purpose Vehicle, ook wel MPV, is ook wel bekend als het ‘personenbusje’. Dit zijn auto’s die soms wel plaats kunnen bieden aan maar liefst zeven personen, plus bagage. De MPV is populair bij grotere gezinnen, omdat je er gemakkelijk veel mensen in kwijt kan. Buitengewoon praktisch, dus.

 

De SUV
De Sports Utility Vehicle (SUV) is een soort kruising tussen een terreinwagen en een MPV. Een SUV staat vrij hoog op de wielen, waardoor je een goed uitzicht hebt op de weg, en is vaak uitgerust met een systeem dat het in staat stelt om ook op ruiger, onverhard terrein te kunnen rijden. De SUV biedt eveneens plaats aan een volledig gezin, maar is wel vrij groot en dus zeker minder geschikt voor stadsverkeer.

 

De cabriolet
Een cabriolet is een auto waarvan het dak naar beneden geklapt kan worden, zodat je als het ware in de open lucht rijdt. Cabrio’s bieden soms plaats aan vier personen, maar meestal aan slechts twee. Met een beperkte bagageruimte is dit niet een hele praktische auto, maar wel eentje waar je veel plezier mee kan beleven.

 

De coupé
Een coupé is meestal een sportief ogende auto, met twee deuren en een schuin aflopende daklijn. Deze auto’s zijn – net als de cabriolet – vaak wat minder praktisch. In veel coupés kan je eigenlijk niet achterin zitten, of de achterstoelen bestaan helemaal niet. Maar net als bij de cabriolet geldt; deze auto is niet gemaakt voor de praktische automobilist, maar voor iemand die wat meer plezier in het rijden wil hebben. Veel coupés hebben ook wat meer vermogen dan de gemiddelde auto.