Autobanden zijn er in allerlei soorten en maten. De verschillen in prijs en kwaliteit zijn groot. Ook past niet ieder type autoband onder een auto. Het is dus van belang dat u zich goed laat informeren. Dit geldt ook voor winterbanden. Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Het is voor uw eigen veiligheid wel raadzaam om vanaf de herfst winterbanden te monteren. De wegligging verbetert sterk en de remweg wordt met vele meters verkort onder slechte weersomstandigheden.

 

Onderhoud van autobanden

Uw autobanden zijn het beperkte contact die de auto heeft met het wegdek en ervoor zorgen dat u veilig komt waar u heen wilt rijden. Het is van belang dat u uw banden goed onderhoudt. Dit kunt u onder andere doen door regelmatig de bandenspanning van uw banden te controleren. Dit verlengt de levensduur van uw auto en het bespaart u ook brandstof. Dit kan honderden euro’s besparen als u al 10.000 kilometers per jaar rijdt. Ook is het van belang om het profiel van uw autobanden af en toe te controleren. Voor de APK moet u minimaal een profiel hebben van 4 mm. Als u minder profiel heeft kan u zelfs boetes krijgen. En in geval van een ongeluk kan uw autoverzekering wellicht geen schade vergoeden vanwege slechte staat van de banden.

 

Winterbanden

Bij lagere temperaturen wordt het rubber van een autoband harder. Zomerbanden zijn hiervoor minder op afgestemd en verliezen daardoor grip. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en ook een ander profiel. Vooral bij winterse omstandigheden zoals sneeuw en sneeuwmodder presteren winterbanden veel beter dan zomerbanden. De vraag is altijd: zijn winterbanden verplicht? In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. De laatste jaren is wel goed merkbaar dat meer en meer mensen winterbanden aanschaffen. Met name leasemaatschappijen bieden dit zelfs aan bij hun leaseplan.  In steeds meer landen in Europa zijn winterbanden wel verplicht. Zeker wanneer je op wintersport gaat is het belangrijk om te informeren of winterbanden verplicht zijn.

 

Moet ik mijn autobanden laten trimmen?

Soms slijten ze zo onregelmatig dat zelfs autobanden balanceren geen uitkomst meer biedt. De grootste oorzaak: bij moderne auto’s de ophangingen steeds lichter. Bij de wat oudere auto’s werken de schokbrekers steeds wat minder. Waardoor de auto gaat stuiteren en de schokdempers kunnen de veerweg niet meer dempen. De personenautoband wordt door deze samenstelling steeds gevoeliger voor ongelijke slijtage. Ongelijke slijtage (cuppen) leidt tot een hoger afrolgeluid en het welbekende trillen van het stuur. Voorheen leek de enige oplossing het vervangen van uw banden. Vaak erg zonde, omdat uw banden verder in prima staat verkeren. Hier heeft de vakgarage dé oplossing voor. Het trimmen van banden, maakt de band weer perfect rond. Trimmen is het slijpen van het loopvlak, waardoor de onregelmatige slijtage verdwijnt. Ook wordt de band op het originele velg “getrimd”, waardoor een 100% ronde band/velg combinatie ontstaat. U rijdt comfortabel, de trillingen verdwijnen en uw banden maken veel minder geluid. Het trimmen van de band heeft bovendien een positief effect op het aantal kilometers welke met de band gereden kan worden. De voordelen van het banden-trimmen:

  • Lager afrolgeluid
  • Verlenging levensduur van banden door gelijkmatig afrollen
  • Zuiniger en milieuvriendelijke rijden
  • Bespaar op de brandstofkosten